Profesjonalny glosariusz

Rozwiń swoje umiejętności i kompetencje dzięki naszemu Glosariuszowi Technicznemu, zawierającemu wyjaśnienia wielu terminów i pojęć. Wykorzystaj ten kompleksowy pakiet informacji o marce Authentic Beauty Concept, stworzony specjalnie po to, aby zadbać o maksymalnie wyczerpującą wiedzę na temat składników, faktów technicznych i działania naszych produktów. 

ALKAN

C9-12 ALKAN; C15-23 ALKAN
EMOLIENT

Składniki w 100% pochodzenia roślinnego.  W przeciwieństwie do wszystkich powszechnych źródeł, nasz materiał nie pochodzi z oleju mineralnego.

Alternatywa dla silikonu, wspomaga intensywną pielęgnację.

Bamboo Cellulose

CELULOZA BAMBUSOWA
ŚRODEK TEKSTURYZUJĄCY

Bambus jest najszybciej rosnąca rośliną drzewiastą na świecie. Włókno bambusowe jest stosowane na szeroką skalę w przemyśle spożywczym oraz jest niezwykle cennym składnikiem ze względu na jego właściwości teksturyzujące.Pomaga uzyskać efekt bardzo suchej tekstury.

Basil Extract

EKSTRAKT Z LIŚCI OCIMUM BASILICUM (BAZYLII)
EKSTRAKT ROŚLINNY

Składnik pochodzenia roślinnego. Bazylia znana jest z właściwości kojących i oczyszczających.

Ma rozpieszczający zmysły zapach i pomaga kondycjonować włosy.

BEESWAX (WYŁĄCZNIE W PRODUKTACH NIEWEGAŃSKICH)

CERA ALBA, CIRE D’ABEILLE (WOSK PSZCZELI)
ŚRODEK TEKSTURYZUJĄCY

Naturalny wosk wytwarzany przez pszczoły do budowy ścian ich plastra miodu. Zagęszcza on olejową część produktów na bazie emulsji, nadając im konsystencję i utrzymując je w stanie stałym. Jest niezbędnym składnikiem produktów teksturyzujących do stylizacji włosów. Wszystkie formuły są wegańskie, z wyjątkiem Ziarnistej Pasty Woskowej i Kremu Modelującego, które zawierają wosk pszczeli. Naszym celem jest zmiana tych receptur na wegańskie w 2020 roku.Zapewnia plastyczną konsystencję produktu i utrwala fryzurę.

Behenoyl PG-Trimonium Chloride

BEHENOYL PG-TRIMONIUM CHLORIDE
ŚRODEK ODŻYWIAJĄCY WŁOSY

Czwartorzędowy związek amoniowy. Ten środek pielęgnacyjny wspomaga działanie antystatyczne i kondycjonujące.

Ułatwia rozczesywanie włosów, nadaje im miękkość i połysk. Wspomaga efekt antystatyczny.

Benzophenone-4

BENZOFENON-4
FOTOSTABILIZATOR I ŚRODEK CHRONIĄCY PRZED SŁOŃCEM

Pożyteczny ze względu na właściwości pochłaniania promieni UV. Chroni integralność innych składników kosmetycznych i zapobiega ich psuciu się pod wpływem promieniowania UV. Działa w zakresie promieniowania UVB i krótkiego promieniowania UVA (UVA-2).Pomaga chronić przed promieniowaniem UV.

Bisabolol

BISABOLOL
ŚRODEK ODŻYWIAJĄCY WŁOSY

Składnik olejku eterycznego z rumianku. Ze względu na wysokie stężenie pantenolu może skutecznie stymulować i wspomagać proces gojenia się skóry oraz stymulować zdrowy wzrost włosów.

Ułatwia rozczesywanie włosów.

Carnauba Wax

COPERNICIA CERIFERA (CARNAUBA) WAX, CIRE DE CARNAUBA (WOSK CARNAUBA)
ŚRODEK UŁATWIAJĄCY UKŁADANIE WŁOSÓW

Wosk roślinny otrzymywany z liści palmy brazylijskiej (Copernica cerifera) znanej jako "Drzewo życia". Wosk carnauba jest najtwardszym dostępnym naturalnym woskiem. Jest szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i farmaceutycznym. Jest niezwykle trwały i wysycha pozostawiając błyszczące wykończenie. Jest świetną alternatywą dla wosku pszczelego i kluczowym składnikiem w wegańskiej branży kosmetycznej.

Zapewnia utrwalenie i podkreśla teksturę.

Ceteareth-25

CETEARETH-25
ŚRODEK EMULGUJĄCY

Niejonowy eter polioksyetylenowany wyższych nasyconych alkoholi tłuszczowych.

Zapewnia umiarkowane utrwalenie i elastyczną teksturę.

Cinnamon Extract

EKSTRAKT Z KORY CINNAMOMUM ZEYLANICUM (CYNAMONOWCA)
EKSTRAKT ROŚLINNY

Składnik pochodzenia naturalnego. Cynamon znany jest z właściwości ujędrniających oraz przeciwutleniających.

Ma rozpieszczający zmysły zapach i pomaga kondycjonować włosy.

Cocamidopropyl Betaine

KOKAMIDOPROPYLOBETAINA
ŚRODEK OCZYSZCZAJĄCY I SPIENIAJĄCY

Składnik częściowo pochodzenia roślinnego; niesiarczanowy środek powierzchniowo czynny o działaniu oczyszczającym, alternatywa dla tradycyjnych siarczanowych surfaktantów, takich jak Sodium Laureth Sulfate.

Dobrze oczyszcza włosy. Usuwa zanieczyszczenia i sebum oraz działa jak środek pieniący.

Coconut Oil

COCOS NUCIFERA (OLEJ KOKOSOWY)
ŚRODEK ODŻYWIAJĄCY WŁOSY

Nietłusty i szybko wchłaniający się składnik, zapewniający głębokie nawilżenie i odżywienie skóry głowy i włosów.

Ułatwia układanie się włosów i zapewnia trwały efekt pielęgnacyjny.

Crambe Abyssinica Seed Oil

OLEJ Z NASION MODRAKA ABISYŃSKIEGO
OLEJ NATURALNY

Przejrzysty, lekki olej roślinny z Afryki, przynoszący wiele korzyści społecznych.

Znany jako składnik pielęgnacyjny, nadaje włosom połysk i sprawia, że są przyjemne w dotyku.

Date Extract

EKSTRAKT Z LIŚCI PHOENIX DACTYLIFERA (DAKTYLOWCA)
EKSTRAKT ROŚLINNY

Składnik pochodzenia roślinnego. Daktyl znany jest z właściwości pielęgnacyjnych i antyoksydacyjnych.

Ma rozpieszczający zmysły zapach i pomaga kondycjonować włosy.

Dicaprylyl Carbonate

WĘGLAN DIKAPRYLU
EMOLIENT

Składnik częściowo pochodzenia roślinnego.

Szybko rozprowadzający się emolient. Znany jako alternatywa dla silikonu.

Dicaprylyl Ether

ETER DIKAPRYLU
EMOLIENT I ROZPUSZCZALNIK

Eter kwasu kaprylowego pochodzącego z oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego). Pozostawia nietłusty film na skórze i włosach oraz jest znany jako alternatywa dla silikonów.

Ułatwia rozprowadzanie produktu po włosach.

Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate

DISTEAROYLETHYL HYDROXYETHYLMONIUM METHOSULFATE
ŚRODEK ODŻYWIAJĄCY WŁOSY

Substancja kondycjonująca włosy częściowo pochodzenia roślinnego, która może neutralizować niekorzystne ładunki na powierzchni włosów, przez co nadaje włosom gładkość.

Ułatwia rozczesywanie włosów, nadaje im miękkość i połysk. Wspomaga efekt antystatyczny.

Ethanol

ALKOHOL DENATUROWANY
ROZPUSZCZALNIK

Biodegradowalny alkohol pochodzący z różnych naturalnych źródeł  (przykładowo z ziemniaków). Chroni integralność i działanie formuły oraz rozpuszcza inne substancje.

Glycerin

GLICERYNA
EMOLIENT I ŚRODEK ODŻYWIAJĄCY WŁOSY

Pozyskiwany z tłuszczu palmowego, kokosowego, sojowego lub innych tłuszczów roślinnych. Ma zdolność do zatrzymywania wilgoci w skórze i włosach.

Działając nawilżająco zmiękcza włosy.

Glyceryl Stearate

STEARYNIAN GLICEROLU
ŚRODEK EMULGUJĄCY

Produkt estryfikacji gliceryny i kwasu stearynowego.

Poprawia stabilność formuły.

Green Tea Extract

EKSTRAKT Z LIŚCI CAMELLIA SINENSIS (ZIELONEJ HERBATY)
EKSTRAKT ROŚLINNY

Składnik pochodzenia roślinnego. Zielona herbata znana jest z właściwości przeciwutleniających i energetyzujących.

Ma rozpieszczający zmysły zapach i pomaga kondycjonować włosy.

Guar Extract / Guar Gum

CHLOREK HYDROKSYPROPYLOTRIMONIOWY GUARU
ŚRODEK ODŻYWIAJĄCY WŁOSY

Polimer naturalnie pozyskiwany z nasion rośliny guar. Guar jest uprawiany w sposób przyjazny dla środowiska przez rolników w ramach programu Sustainable Guar Initiative (SGI) w Indiach.

Ułatwia rozczesywanie włosów i sprawia, że włosy są przyjemne w dotyku.

Hydrated Silica

UWODNIONA KRZEMIONKA
ŚRODEK ZWIĘKSZAJĄCY OBJĘTOŚĆ

Krzemionka uwodniona jest naturalnie otrzymywana z krzemionki, popularnego związku, który tworzy około 12% powierzchni ziemi. Występuje w przyrodzie, jako opal (wydobywany od wieków jako kamień szlachetny) oraz w ścianach komórkowych okrzemków.

Nadaje objętość i zapewnia kontrolę nad fryzurą.

Hydrolyzed Soy Protein

HYDROLIZAT BIAŁKA SOJOWEGO
ŚRODEK ODŻYWIAJĄCY WŁOSY

Składnik pochodzenia roślinnego, wytwarzany w procesie hydrolizy enzymatycznej białka sojowego.

Formuła z hydrolizowanym białkiem sojowym pomaga wygładzić strukturę włosa.

Hydroxyethylcellulose

HYDROKSYETYLOCELULOZA
ŚRODEK ZAGĘSZCZAJĄCY

Biodegradowalny zagęstnik pochodzenia roślinnego stosowany w kosmetykach.

Pomaga uzyskać kremowe i gęste produkty.

Isopropyl Alcohol

ALKOHOL IZOPROPYLOWY
ROZPUSZCZALNIK

Izomer propanolu. Był to pierwszy komercyjny alkohol syntetyczny. Jest stosowany jako środek antyseptyczny i znajduje zastosowanie we wszystkich rodzajach produktów, od balsamów do rąk, poprzez produkty do makijażu, aż po produkty do golenia i po goleniu.Pomaga uzyskać właściwą jednorodność produktu. Zapewnia plastyczną konsystencję i pozwala tworzyć produkty o wysokich właściwościach utrwalających.

Isopropyl Myristate

MIRYSTYNIAN IZOPROPYLU
EMOLIENT

Składnik pochodzenia naturalnego, składający się z alkoholu izopropylowego (pochodna propanu) i kwasu mirystynowego (naturalnie występujący kwas tłuszczowy): Jest popularnym składnikiem kosmetycznym i farmaceutycznym. Ułatwia rozprowadzanie produktu.

Zapewnia gładką powierzchnię włosów, nadaje im połysk, poprawia kondycję i ułatwia ich rozczesywanie.

Japan Wax

RHUS VERNICIFLUA PEEL WAX (WOSK JAPOŃSKI)
ŚRODEK TEKSTURYZUJĄCY

Wosk japoński, znany również jako Wosk Sumaka. Jest to wosk roślinny otrzymywany ze skórki owoców drzewa Sumak (Rhus). Sumak (drzewo lakierowe) jest jednym z najstarszych rodzimych gatunków drzew w Chinach. Skórki jagód są zbierane co roku przed okresem zimowym, a samo drzewo obrodzi w jagody w następnym roku. W emulsjach odpowiada za lepkość oraz strukturę.

Zapewnia plastyczną, łatwą do formowania konsystencję produktu i utrwalenie fryzury.

Jojoba Oil

UWODORNIONY OLEJ JOJOBA
ŚRODEK ODŻYWIAJĄCY WŁOSY

Otrzymywany przez uwodornienie oleju Simmondsia Chinensis (Jojoba). Znany z właściwości nawilżających, antybakteryjnych i wzmacniających odporność, które pomagają w gojeniu ran.

Nawilża i pielęgnuje włosy oraz sprawia, że łatwiej się układają.

Kaolin

GLINKA KAOLINOWA
ŚRODEK UŁATWIAJĄCY UKŁADANIE WŁOSÓW

Naturalny minerał. Pierwotnie odkryty w Chinach, był używany jako niezbędny składnik do produkcji porcelany. Obecnie jest stosowany w produktach do włosów ze względu na jego właściwości stylizacyjne i zdolność do wchłaniania nadmiaru sebum lub brudu.

Zapewnia wrażenie ziarnistości, mocne utrwalenie, długotrwałą kontrolę fryzury oraz podkreśla jej kształt i separację pasm.

 

Lime Extract

EKSTRAKT Z OWOCÓW CITRUS AURANTIFOLIA (LIMONKI)
EKSTRAKT ROŚLINNY

Składnik pochodzenia roślinnego. Limonka znana jest z właściwości energetyzujących.

Ma rozpieszczający zmysły zapach i pomaga kondycjonować włosy.

Mango Extract

EKSTRAKT Z OWOCÓW MANGIFERA INDICA (MANGO)
EKSTRAKT OWOCOWY

Składnik pochodzenia naturalnego. Mango znane jest z właściwości odżywczych i rewitalizujących.

Ma rozpieszczający zmysły zapach i pomaga kondycjonować włosy.

MODYFIKOWANA BIODEGRADOWALNA SKROBIA ZIEMNIACZANA / POLIMER POZYSKIWANY Z ZIEMNIAKÓW

HYDROKSYPROPYLOSKROBIA
ŚRODEK STYLIZUJĄCY

Lekki, roślinny składnik na bazie skrobi, który ułatwia układanie i poprawia stylizację fryzury. Należy do klasy chemicznej węglowodanów i jest stosowany w różnego rodzaju produktach higieny osobistej, w tym w produktach do stylizacji włosów.

Nadaje włosom gładkość.

Octylacrylamide/Acrylates/Butylaminoethyl Methacrylate Copolymer

OKTYLOAKRYLAMID/AKRYLANY/METAKRYLAN BUTYLOAMINOETYLU KOPOLIMER
POLIMER STYLIZUJĄCY

Znany z właściwości tworzenia otoczki na włosach i działania antystatycznego.

Utrwala fryzurę.

Olive Oil

OLEA EUROPAEA OIL UNSAPONIFIALES (OLEJ OLIWKOWY)
EMOLIENT

Olej niezmydlający się to ta część oleju roślinnego, która nie ulega rozkładowi podczas rafinacji kwasów tłuszczowych oleju w celu wykorzystania w produktach kosmetycznych. W emulsjach odpowiada za lepkość i strukturę. Zapewnia plastyczną, łatwą do formowania konsystencję produktu

Panthenol

PANTHENOL
ŚRODEK ODŻYWIAJĄCY WŁOSY

Pochodna witaminy B-5. W szamponach i odżywkach jest często stosowany jako substancja utrzymująca wilgotność, aby włosy były nawilżone i gładkie.

Pomaga poprawić poziom nawilżenia włosów i chronić ich strukturę.

Pecan Shell Extract

EKSTRAKT Z ŁUPIN CARYA ILLINOENSIS (ORZECHÓW PEKAN)
EKSTRAKT Z ŁUPIN ORZECHÓW PEKAN

Składnik pochodzenia naturalnego. Orzechy pekan znane są z właściwości odżywczych.

Ma rozpieszczający zmysły drzewny zapach i pomaga kondycjonować włosy.

PEG-7 Glyceryl Cocoate

PEG-7 GLYCERYL COCOATE
ŚRODEK EMULGUJĄCY

Emolient pochodzenia naturalnego na bazie PEG (glikolu polietylenowego) i kwasów tłuszczowych otrzymanych z oleju kokosowego.

Nadaje włosom połysk i plastyczną teksturę.

Phenoxyethanol

FENOXYETHANOL
KONSERWANT

Eter glikolowy, który jest stosowany głównie jako środek konserwujący w kosmetykach.

Chroni integralność i działanie formuły.

Polyquaternium-16

POLYQUATERNIUM-16
ŚRODEK ODŻYWIAJĄCY WŁOSY I NADAJĄCY OBJĘTOŚĆ

Kopolimer z czwartorzędowymi centrami amoniowymi. Znany z właściwości antystatycznych. Tworzy otoczkę wokół włosa.

Ułatwia rozczesywanie włosów, nadaje im miękkość i objętość.

PVP

PVP
POLIMER STYLIZUJĄCY

Syntetyczny środek tworzący otoczkę wokół każdego pojedynczego włosa, jest obecny w większości popularnych produktów do pielęgnacji lub stylizacji włosów. Jest  powszechnym składnikiem w większości żeli do włosów, wosków, pomad i kremów do stylizacji.

Utrwala fryzurę.

Rice Starch

ORIZA SATIVE STARCH (SKROBIA RYŻOWA)
SKŁADNIK ABSORBUJĄCY I TEKSTURYZUJĄCY

Wszystkie skrobie wchłaniają tłuszcze/sebum. Skrobia ryżowa jest mniejsza i delikatniejsza niż skrobia kukurydziana, ziemniaczana zy tapiokowa, dzięki czemu jest idealnym składnikiem oczyszczającym do suchych szamponów, umożliwiającym oczyszczanie włosów bez konwencjonalnego mycia włosów i sprawia, że włosy stają się czyste i pudrowe w dotyku. Skrobia ryżowa, którą pozyskujemy dla naszych produktów, jest wytwarzana z "połamanych ziaren ryżu".

Pochłania sebum i pomaga uzyskać efekt bardzo suchej tekstury.

Ricinus Oil

OLEJ RYCYNOWY, OLEJ Z NASION RICINUS COMMUNIS (RĄCZNIKA)
ŚRODEK ODŻYWIAJĄCY WŁOSY

Olej roślinny otrzymywany z nasion rośliny Ricinus Communis. Często stosowany jako emolient, środek nawilżający i pielęgnujący skórę.

Nadaje włosom gładkość i miękkość.

Sal Tree Extract

EKSTRAKT Z ŻYWICY DRZEWA SHOREA ROBUSTA (DAMARZYKA MOCNEGO)
TŁUSZCZ

Sal to uniwersalne, wiecznie zielone drzewo o wysokiej zawartości żywicy. Odpowiada za lepkość i strukturę emulsji.

Zapewnia plastyczną, łatwą do formowania konsystencję produktu.

Shea butter

BUTYROSPERMUM PARKII (MASŁO SHEA)
ŚRODEK ODŻYWIAJĄCY WŁOSY

Tzw. superfood dla skóry i włosów z nasion owoców drzewa Shea (Karite), naturalnie bogaty w witaminę lub witaminy: A, E i F. Wspiera ochronę przed promieniowaniem UV (ma SPF około 6) oraz dostarcza włosom i skórze niezbędnych kwasów tłuszczowych i składnikówch koniecznych do produkcji kolagenu.

Poprawia wygląd włosów i sprawia, że stają się bardziej przyjemne w dotyku.

Silica

KRZEMIONKA
ŚRODEK NADAJĄCY OBJĘTOŚĆ

Krzemionka to nazwa nadana grupie minerałów składających się z krzemu i tlenu, dwóch najpopularniejszych pierwiastków w skorupie ziemskiej. Jest lepiej znana jako kwarc, który jest najczęstszym składnikiem piasku.

Nadaje objętość i zapewnia kontrolę nad fryzurą.

Sodium Benzoate

BENZOESAN SODU
KONSERWANT

Jest on najczęściej stosowany w żywności kwaśnej, napojach gazowanych oraz w lekach i kosmetykach.

Chroni integralność i działanie formuły.

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate

SÓL SODOWA SULFONIANU OLEFIN C14-16
ŚRODEK OCZYSZCZAJĄCY I SPIENIAJĄCY

Syntetyczna, bezsiarczanowa mieszanina soli sulfonowych o długich łańcuchach.

Raczej silny środek czyszczący. Usuwa zanieczyszczenia i sebum.

Sodium Methyl Cocoyl Taurate

METYLOKOKOILOTAURYNIAN SODU
ŚRODEK OCZYSZCZAJĄCY I SPIENIAJĄCY

Niesiarczanowy środek powierzchniowo czynny oczyszczający włosy.

Usuwa zanieczyszczenia i sebum.

Stearamidopropyl Dimethylamine

STEARAMIDOPROPYLODIMETYLOAMINA
ŚRODEK ODŻYWIAJĄCY WŁOSY

Używany jako środek kondycjonujący i antystatyczny, który dobrze przylega do włosów. Tworzy warstwę ochronną wokół powierzchni włosów.

Ułatwia rozczesywanie, nadaje włosom miękkość i połysk. Wspomaga efekt antystatyczny.

Sugar Maple Extract

EKSRAKT Z ACER SACCHARUM (KLONU CUKROWEGO)
EKSTRAKT Z KLONU CUKROWEGO

Składnik pochodzenia naturalnego. Klon jest znany z właściwości antyoksydacyjnych..

Ma rozpieszczający zmysły drzewny zapach i pomaga kondycjonować włosy.

Sunflower Wax

HELIANTHUS ANNUUS SEED CERA (WOSK SŁONECZNIKOWY)
KO-EMOLIENT

Wosk pozyskiwany z nasion słonecznika. Odpowiada za lepkość i strukturę emulsji.

Zapewnia plastyczną, łatwą do formowania konsystencję produktu.

Tapioca Starch

SKROBIA Z TAPIOKI
ŚRODEK TEKSTURYZUJĄCY

Tapioka jest skrobią pozyskiwaną z bulw manioku. Ten gatunek pochodzi z regionu północnej i środkowo-zachodniej Brazylii, ale jego zastosowanie rozpowszechniło się w całej Ameryce Południowej. W naszych kosmetykach używamy certyfikowanych produktów zgodnych z zasadami Sprawiedliwego Handlu.

Pomaga uzyskać efekt bardzo suchej tekstury.

Triethyl Citrate

CYTRYNIAN TRIETYLU
SKŁADNIK ZAPACHOWY/ZMIĘKCZAJĄCY OTOCZKĘ

Ester kwasu cytrynowego; często stosowany jako utrwalacz perfum i jako środek rozprowadzający w lakierach do włosów oraz jako środek aktywny w dezodorantach.

Zapewnia gładką powierzchnię włosów, nadaje im połysk, poprawia kondycję i ułatwia ich rozczesywanie.

Violet Rice Extract

EKSTRAKT Z ORYZA SATIVA (FIOLETOWEGO RYŻU)
EKSTRAKT ROŚLINNY

Składnik pochodzenia roślinnego, pozyskiwany w Azji Południowo-Wschodniej.

Formuła z ekstraktem z fioletowego ryżu pomaga wchłaniać sebum oraz zanieczyszczenia z włosów i skóry głowy.

#Authentic­Beauty­Movement
#MYBELIEF